Telefoane interzise în România: amenda ajunge până la 100.000 de lei. De ce trebuie evitate aceste modele?

de: Răzvan Băltărețu
26 06. 2020

Anumite telefoane au intrat pe lista neagră. Din 27 iunie, acestea sunt interzise și magazinele trebuie să se asigure că nu mai ajung la clienți. Interdicția de acum are legătură cu serviciul RO-Alert.

Magazinele din România care mai au pe stoc astfel de telefoane nu le mai pot vinde din 27 iunie. În cel mai rău caz, amenda poate ajunge la 100.000 de lei, aplicată acestor comercianți.

Interdicția e prevăzută în ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019. Pe scurt, din 27 iunie, toate telefoanele vândute în România trebuie să suportă primirea mesajelor transmise prin sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-Alert.

Ce amenzi pot primi comercianții care mai vând astfel de telefoane după 27 iunie

Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din iunie 2020 vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei, notează Avocatnet. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Totodată, există o obligație pe care comercianții o au deja. Aceea este de a pune pe site-urile proprii și în magazinele fizice următoarele informații legate de telefoanele mobile vândute: capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-Alert și modalitățile de activare a mesajelor RO-Alert.

În acest caz, firmele care nu pun informațiile pe site-urile și în magazinele proprii riscă o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. În caz de recidivă, amenzile sunt cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

Pe pagina ro-alert.ro găsești modalitatea de configurare a diferitelor modele de telefoane. În principiu, modelele noi ar trebui să primească automat astfel de mesaje. Ca să-ți fie mai scurt, poți apela la resursele de mai jos pentru configurare.

Aici găsești cum să configurezi aplicația, în funcție de compania de telefonie mobilă la care ai cartelă sau abonament. Dacă folosești Digi | RCS-RDS, aceasta este lista care îți arată dacă telefonul tău este sau nu compatibil cu aplicația și cum să setezi totul.

Dacă ești pe Telekom, lista cu dispozitive compatibile este aici. Pentru Vodafone e o pagină specială dedicată serviciului RO-Alert, unde vei descoperi tot ce ai nevoie să știi. La Orange vei găsi un document cu toate telefoanele compatibile cu RO-Alert și cam atât.